perjantai 25. syyskuuta 2015

IPS seminaari Amersfootissa Hollannissa 16.-17.9.2015



Individual study paths, a way to prevent drop out  -levitysprojektin loppuseminaari Amersfootissa  Hollannissa 16.-17.9.2015

Amersfootin vanhaa kaupunkia ihailemassa Mika sekä our Expert Jukka

Matkalla olivat mukana itseoikeutettuna Pia Haarala, projektin loistava koordinaattori, meidän oma expertimme, iso E,  Jukka Martti, muut ahkerat toimijat Sirpa Komsi ja Mika Sjöberg  sekä Silja Taipale. Mukaan otettiin piällikötkin eli Sirkku Mäntynen, Frans Winstén ja Sirpa Suovirta, joka nyt bloggaa.
Isäntä seminaarissa toimi ammatillinen oppilaitos ROC Midden Nederland ja Norber Rupert ja seminaaripaikkoina olivat Hotel Mercure ja Birkhovenzorggoed-hoivapalvelut yksikkö, Birkhoven Park.

Norbert Rupert ja Birkhoven Park
Seminaarin antia olivat workshop-keskustelut molempina päivinä. Paljon ideoita siihen, kuinka opintojen keskeyttämistä esiteltiin niin Keskuspuiston ammattiopiston kuin, ROC MN:n , baskien Centro San Viator (Spain), belgialaisen Valoria-Soc ja tanskalaisen SOSU Sjællandin esityksin. Oli mm. luki-ohjelmaa, parivertaistukea ja orientaatiota


ROC MN:lla oli VSV keskeytyksen ehkäisy –ohjelma, jolle on saatu valtakunnallinen tuki/kannustin hallitukselta sekä Success Class –ohjelma yli 16-vuotiaille, joka muistutti meidän Valma-Telma-viritelmää. Opiskelijat valmentautuvat puolivuotta joko opintoihin tai työelämään,  opettajat ja muu henkilöstö työskentelevät oman työnsä ohessa Succes Class –ohjelmassa. Opiskelijat työskentelevät kahtena päivänä viikossa työpaikoilla.
VSV-ohjelman kautta on saavutettu hyviä tuloksia: keskeyttäminen enää 8.8 %. Tavoite on että kaikki yli 18-vuotiaat saavat tutkinnon. Moniammatillinen verkostoyhteistyö oli ollut yksi ratkaisu ja toinen poissaolojen seuranta. Neljän viikon aikana jos opiskelija oli yli 16 tuntia poissa koulusta, aloitettiin ennalta ehkäisevää toimintaa, mm. kunnalliselle valvojalle ilmoitetaan. Hollannissa on 4-portainen ammatillinen koulutus. Mitä alhaisemmalla tasolla opiskellaan, sitä korkeammat keskeyttämisluvut. Hollannissa oppilaitokset eivät saa rahoitusta, jos ei ole tuloksia. Kuten ilmaistiin: no results, no payment.
Yksi vaikuttavimmista esityksistä oli Mels Nielssenin, mainosalan yrittäjän, projekti nuorten ammatilliseen tukemiseen oli se, kun hän oli perustanut säätiön, joka pyörittää sosiaalista yritystä, jossa 65 nuorta työskentelee päivittäin eri tehtävissä. Herra Nielssen kertoi, että häntä oli kaupunki pyytänyt nuorten tukemiseksi aiotun projektin vetäjäksi. Mutta hänellä oli itsellään parempi idea: hän ei ota mitään rahoitusta vaan tarjoaa puolen vuoden harjoittelun oikeissa töissä, aidoissa asiakastilanteissa. Nuoret, jotka tulevat Future of Fame (FoF) –yhteisöön, saavat ensin 2 viikkoa tutustua kaikkiin tehtäviin, asiakastilauksiin ennen kuin valitsee mikä kiinnostaisi eniten. Nuoret eivät saa mitään todistusta mutta omassa CV:ssa työskentely FoF on jo meriitti.
Käy katsomassa:

Pia Haarala, hankkeen koordinaattori päätti seminaarin kiitossanoin.

Lopuksi:
seminaarissa kiteytyi perusspeksit keskeyttämisen ehkäisyyn seuraavasti:
·         Opiskelijoiden kuunteleminen, customer approach
·         Aito vuoropuhelu
·         Laadukas opetuksen toteutus
·         Opetuksen muuttaminen mutta iPadit itsessään eivät muuta mitään
·         Coaching luokissa, mm. valmentaa nuoria ilmaisemaan ja ilmentämään toiveitaan
·         Vertaisoppiminen/-tuki/-coaching
·         Nivelvaiheyhteistyö
·         Moniammattillisuus
·         Opinto- ja ura-ohjaus
·         Kunnollinen orientaatio opintoihin
·         Keskeyttämiseen monia syitä, mutta oppilaitokset voivat vaikuttaa erityisesti koulusidonnaisiin keskeyttämisen syihin
Ja sitten lähdettiin kotimaahan. Matkalle lähdettiin junalla Amersfootista kohti Schipolia.   Goede reis!

Sirkku Mäntynen ja Frans Winstén (yläkuva) sekä
Jukka Martti, Sirpa Komsi ja Mika Sjöbergin otsaa ja tukkaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti