torstai 24. syyskuuta 2015

Aveiro

Juha Alatalo/Aveiro

Matkakohteena Aveiro, joka sijaitsee pohjois Portugalissa vajaa sata kilometriä Portosta etelää ja noin kaksisataa kilometriä Lissabonista pohjoiseen, Atlantin rannalla. Opiskelijat lähtivät matkaan 18.9 Kimmo Kotron kanssa ja minä menin 22.9 ja takaisin tultiin 3.10.


Matka oli TITE:n ja DATA:n Erasmus + vaihto Portugaliin, jossa tarkoituksena oli suorittaa alakohtaisia tehtäviä paikallisella koululla tai työpaikoilla. Matkan aikana kävimme vierailulla yhdessä elektroniikka-alan tehtaassa, joka pääasiassa valmisti erilaisia tietoliikenne- ja TV ympäristöön suunniteltuja laitteita. Toinen vierailukohde oli pienempi ohjelmisto- ja laitteisto alan yritys, joka korjasi, suunnitteli ja päivitti jo olemassa olevia tuotteita. 

Suurimman osan ajasta olimme koulun eri toimipisteissä tekemässä jotain tehtäviä, kuten Ubuntu linux asennuksia, tutustumista LinkedIn:n, WordPressiin yms.

Voidaan todeta, että matka on oli onnistunut, mutta kotiin on kiva palata. Opiskelijat osaavat kuulemma tämän jälkeen arvostaa eri tavalla omaa kouluamme... 

Tehtävät olivat selkeitä, mutta niiden toteuttamiseen ei oltu valmistauduttu mitenkään. Hyvänä esimerkkinä olkoon portugalinkieliset käyttöjärjestelmät, jotka jo sinänsä asettivat omat haasteensa. Muutenkin valmistelut eri tehtäviin olivat hyvin puutteellisia ja osa tehtävistä jäin tämän takia tekemättä. Tuli sellainen kuva, että kulloinkin vastuuseen joutuneet paikalliset opettajat eivät olleet osanneet valmistautua tai valmistella mitenkään meille annettuja tehtäviä ja sitten toteutus ei onnistunut. Toinen asia joka herätti ihmetystä oli kontaktit paikallisiin opiskelijoihin, jotka sitten rajoittuivat kahteen englannintuntiin, jossa opiskelijamme olivat läsnä. Olimme aina jossakin erillisessä tilassa omalla porukalla. Syynä saattoi olla opettajien kielitaito. Ihmetystä herätti myös sikäläiset aikataulut, mutta se lienee heidän kultturissaan hieman "joustavampaa" kuin meillä.

Yhteyshenkilö
Ana Ribeiro 
Pedagoginen johtaja
+351963030685
ana.ribeiro@epa.edu.pt


Artikkeli paikallislehdestä: Pagina semanal da EPAAlla päivityksiä kuvin ja kertomuksin matkan vaiheista


3.10
Kirjoittelen tätä toiseksi viimeistä päivitystä tässä Lissabonin lentoasemalla. Koneen lähtöön 3,5 tuntia, joten aikaa on hyvin.

Torstaina olimme koululla Aveirossa ja ensimmäistä kertaa oli yhteistä ohjelmaa paikallisten opiskelijoiden kanssa. Muutamia päiviä aikaisemmin ehdimme jo ihmetellä asiaa, mutta kaipa siihen oli omat syynsä. Osaltaan ehkä kielelliset ongelmat, ei niinkään opiskelijoilla vaan opettajilla.

Torstai-illan menu:
Tuppipottuja ja läskisoosia...näytti maistuvan ; )Perjantai oli vapaapäivä ja olimme iltapäivän piitsillä. Vesi kuulemma niin suolaista, että siinä ei voi uida. Olisko todellisuudessa kuitenkin ollut sen verran viileää. Hieno ranta joka tapauksessa, eikä siellä ollut tungosta.

Aveirossa kävimme vielä syömässä kiinalaisessa ravintolassa. Paikallisen tavan mukaan ruoka oli hyvin maltillisesti maustettua, mutta hyvää.


Aamulla lähdettiin 7.00 kämpältä ja ennen kymmentä olimme Oriente asemalla, josta metrolla tähän lentoasemalle. 

Alustavasti voidaan todeta, että matka on ollut onnistunut, mutta kotiin on kiva palata. Opiskelijat osaavat kuulemma tämän jälkeen arvostaa eri tavalla omaa kouluamme...
...mielenkiintoista, pitänee pyytää heitä avaamaan tarkemmin asiaa.


30.9
Tänään aamulla saatiin nukkua hieman pidempään ja iltapäivällä lähdettiin käymään paikallisessa tietotekniikkafirmassa. Se tekee tilaustyönä hyvin erilaisia projekteja tietoturvasta erilaisiin sovelluksiin ja lisäksi korjauksia. Omissa sovelluksissaan käyttävät yleensä avoimen koodin ohjelmistoja, mutta bossi kertoi, että hän oli mukana win 10 suunnittelussa jollakin tasolla, joka jäi epäselväksi. He myöskin saattavat päivittää jotain uusia koneita uudempaan käyttöjärjestelmään tms. Mielenkiintoinen yksityiskohta oli ohjelma, joka asennetaan käyttäjän luotolla ostamiin koneisiin ja se jumittaa koneen, jos osamaksut alkavat viivästyä ; ) Erityisesti hän kehui heidän joustavuuttaan ja monipuolisuuttaan erilaisiin projekteihin. Jos osaajia ei ole johonkin tehtävään, niin niitä hankitaan. Kuvia ei nyt sitten sieltä ole ymmärrettävistä syistä.

Tämän jälkeen kuljettajana toiminut opettaja käytti meitä posliini tehtaassa, Fabrica de Porcelana tai oikeastaan vain sen myymälässä, joita oli kaksi. Toisessa halvempia tuotteita ja toisessa sitten tuotteita niille, joille on sitä pönkää syystä tai toisesta kertynyt enemmän. Shakkilauta nappeineen posliinia n. 2700 €, posliininen lasinalunen halkaisijaltaan jotain 7 cm 40€ ja sitä rataa. Toki sieltä olisi voinut jotain ostaa, mutta muotoilu ja aiheet ei nyt vaan sattunut nappaamaan. Ymmärsin, että oikeastaan koko kylä on tavallaan rakentunut sen tehtaan ympärille tai vaikutuksesta. Näytti hienolta paikalta.Illalla lähdettiin katselemaan tuliaisia ja jotain löydettiinkin. Tässä keskustassa ei oikeastaan ole mitään kohtuuhintaisia ostoskeskuksia, vaan ne on ehkä enemmänkin turisteille tarkoitettuja ja hintataso sen mukainen. 


... ja tietenki ajeltiin rullaportailla ; )Ruokakultturista on vähän vaikea sanoa mitään. Tarkoitus olisi kysyä Ana Ribeirolta jotain hyvää ruokapaikkaa, kun kouluruoka on hyvin tavallista ja osin meikäläisenkin suulla mautonta, käytäs sitte syömässä ennen lähtöä.

Porsasta, kanaa ja kalaa, lisukkeena perunaa (joka tosin täällä on hyvää), riisiä ja kasviksia (kukkakaali, kaali, porkkana). Kasvikset keitetty ylikypsiksi, kala keitettyä yms.  

***

29.9
Unohtu laittaa viimeksi tämä kuva Kimmosta kun se otti hyvin rusketusta ja muutenkin tässä edukseen...
Kännykät hyllylle äänettömälle luokkaan mentäessä.


28.9 
Tänään menimme bussilla Vouga Parkiin, jossa myöskin ammattikoulu. Kylä on Rio Vouga joen varrella ja nytkin joki virtaa syvässä laaksossa. Reitti kylään kulki joen vartta kiemurtelevaa mutkaista tietä pitkin. Rannat nousivat jyrkästi molemmin puolin jokea ainakin kymmeniä metrejä, ehkä satakin metriä paikoin. Bussissa sen verran likaiset ikkunat, että ei saanut minkäänlaista kuvaa. Jos vielä käymme siellä, niin uusi yritys.

Tässä erilaisia yrityksiä saada kylän korkeusero näkyviin kuvassa, mutta kuva tahtoo aina latistaa.

Paikallinen tiikeli...


Tämmöisiä tönöjä on siellä täällä, omat vihannestarhat kanoineen ja muine mahdollisine kotieläimineen. Tämäkin noin puolen kilometrin päässä kämpiltä.

Bussia odotellessa kukko innostui kiekumaan.


Tämä päivä lähinnä odottelua...jokin taisi vähän mättää, tosin saatiin anteeksipyynnöt paluumatkalla, mutta...

Niin meinas unohtua, lämpöä tänään 27 astetta ; )


***

27.9 Toivottavasti reissun kylmin päivä. Pilvistä ja tuulista, lämpöä n. 20 astetta. Käytiin "gondoli" ajelulla kaupungin kanavilla. Paatti on gondolin näköinen, mutta lienee isompi ja kulkee moottorivoimalla.

Veneessä kuski ja opas, joka hyvin kertoi paikkojen historiaa. Aikaisemmin merisuolan tuotanto on ollut alueella tärkeä elinkeino. Nykyisinkin sitä tuotetaan, mutta sen merkitys on vähentynyt.Kanavan varrella kauniita rakennuksia.


Taisi olla hyvä päivä näille "gondolieereille", välillä meinas olla ihan tungosta.


Tässä opas, puhui ainakin englantia ja portugalia.


Mitä tässä viestitetää? Baari absolutisteille vai ...


Tässä on vanha paikallinen virastotalo, tosin kuulemma osin palanut, mutta silti kai vielä osin käytössä.

26.9
Aamulla kaikki sai heräillä omaan tahtiin ja sitten lähdettiin jalkaisin rautatieasemalla, matkaa ehkä 1,5 km. Asemalta matka jatkui Portoon ja kesti noin tunnin. Porto oli todella positiivinen yllätys jos pitää historiaa huokuvista rakennuksista ja muutenkin. Kaupunki on syvässä laaksossa virtaavan suuren joen, Rio Douron pohjoispuolella. Lisäksi maasto nousee aika jyrkästi, kun lähdetään kaupungin keskustaa kohden.


Rautatieaseman sisältä


Suurempi hodari kuin laki sallii


Että silleen...25.9 Tänään olimme tuossa läheisellä koululla, opiskelijoilla tehtävänä liittyä LinkedIn:iin ja tutustua World Press ohjelmaan. Koulu alkoi 9.30 ja noin 13.00 kävimme syömässä tässä "kotikoululla". Päivä jatkui noin 17.00 asti.Kahvit kerettiin ryypätä välillä tuossa katukahvilassa samalla ihmisiä katsellen.
24.9 Käytiin aamupäivällä tuosssa paikallisessa yliopistossa. Tilat oli kunnostettu vanhaan myllyyn (suuri mylly useassa kerroksessa) säilyttäen mahdollisimman paljon alkuperäistä, jopa haju oli myllyn tai oikeastaan jauhetun viljan tuoksu. Esillä oli erilaisia fysikaalisia ilmiöitä havainnollistavi rakennellmia kuten valon heijastuminen lasin läpi kulkiessa. Nämä ei siis olleet yliopiston ainoat tilat, vaan murto-osa niistä.Ja sitten syömään...

Huom. värikäs kampaus.

Iltapäivällä vierailimme tietoliikennelaitteita valmistavassa tehtaassa Aguedassa. Mieleenpainuvinta oli menomatkan läheltäpititilanteet kapealla ja mutkaisella tiellä seikkaillessa.
23.9 En päässyt lisäämään tuohon Kimmon aloittamaan osioon niin tästä jatketaan.. Matka meni hyvin ja perehdytys ok. Laitan vielä muutamia kuvia eilisestä reissusta. Viinitilalla erilaisia patsaista, yhteisenä nimittäjänä niille on suuri koko. Ilmeisesti tilalliselle tuottoisa turistibisnes. Alimmaisessa kuvassa köllöttelee itse buddha.

Sitten muutamia kuvia linnasta. Poksmanille vielä pari kuvaa paikallisista Donnista ; ) Nettihommat ei vieläkään oikein pelaa vaikka saatiin pari mokkulaa, mutta päivitellään mitä ehditään.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti