keskiviikko 30. syyskuuta 2015

Arrivederci Roma e buongiorno Turin e Fossano

Kohde: Italia - Rooma - Torino - Fossano
Matkalla Liisa Metsola ja Pia Haarala
Aika:  21.-24.9.2015

SEPRI  (Strength in peer review) projektin kolmas kokous pidettiin viime viikolla (21. - 23.9) Italiassa. Sepri projektissa tavoitteena on kehittää vertaisarviointikriteerit kansainvälisen toiminnan arviointiin ja testata kriteereitä vertaisarvioimalla kumppaniorganisaatioita.  Projektia koordinoi ammattiopisto Luovi, Kainuun ammattiopisto ja Keskuspuisto ovat suomalaisia partnereita; lisäksi Tsekin Znojmosta oleva ammatillinen oppilaitos (joka vertiasarvioitiin maaliskuussa 2015), italialainen CNOS- FAP sekä ranskalainen Auteuil Apprentis organisaatio, joka ylläpitää oppilaitoksia eri puolilla Ranskaa (vertaisarviointi joulukuussa) ja Viron Viljandissa sijaitseva oppilaitos. 

Italiassa vertaisarvioinnin kohteena oli CNOS-FAP organisaatio, joka järjestää ammatillista koulutusta syrjäytymisvaarassa oleville nuorille eri puolilla Italiaa.  Organisaation arvoperusta pohjautuu vankasti katoliseen kirkkoon ja erityisesti salesiaanien ajatuksiin.  Ohessa wikipedia määritelmä salesiaaneista:

Salesiaanit on katolinen sääntökunta eli uskonnollinen yhteisö, yksi maailman suurimpia. Sen perusti italialainen pappi Giovanni Bosco 1800-luvulla. Salesiaanien sääntökunta toimii 132 valtiossa eri puolilla maailmaa ja ylläpitää noin tuhatta ammattikoulua, poikakotia ja opettajaseminaaria. Suurimmat maat ovat Italia, Intia, Espanja, Puola ja Brasilia. Salesialaisiin järjestöihin kuului vuonna 2005 yhteensä noin 402 500 jäsentä.

    Järjestön perustaja Giovanni Bosco (Don Bosco. - Isä Bosco)

CNOS-FAPin kansainvälisen toiminnan vertaisarviointi aloitettiin 21.9. Roomassa, jossa toimii järjestön  valtakunnallinen koordinointi.  Haastattelimme Roomassa järjestön virkamiehiä (hallinto, talous, kansainvälisen toiminnan koordinaattori jne.) osittain tulkin välityksellä; osittain puhelin haastatteluilla. 

Illalla lensimme Torinoon, jossa vertaisarviointikohteena 22.9. oli organisaation alueellinen taso, jossa myös järjestettiin ammatillista koulutusta. Aamupäivän haastatteluiden lisäksi tutustuimme oppilaitoksen historialliseen kirjapainoon sekä opintolinjaan, jossa valmistettiin ikkunoita.

    Kirjapaino

    Ikkunapaja. -  huom! Pia kuvassa

  

    
Torinon koulun sisäänkäynti oikealla. Kirkko kuuluu järjestölle.  Olisiko tällainen julkisivu myös                 Leppävaaraan mukava ja erilainen...

Iltapäivällä matka jatkui oppilaitoksen minibusseilla Fossanoon (n. 80 km päässä Torinosta), jossa haastattelut jatkuivat paikallisellla tasolla. Projektikoordinaattorit työskentelivät aina haastattelujen aikana viimeistelemällä ja korjaamalla jo laadittuja kriteerejä.  Fossanossa kohteena oli ammatillinen oppilaitos, josta löytyi ainakin autonkorjausta, hiusalaa, kauneusalaa sekä kone- ja metalli. 

Fossanon autoala teki kiinteää yhteistyötä FCA:n (Fiat-Chrysler automobiles) kanssa.  FCA lahjoittaa heille autoja opetustarkoituksiin.  Sopimuksia oli myös Boschin ja muiden alueen suuryritysten kanssa. Kone- ja metallialalla ongelmat opiskelijarekrytoinnissa olivat samat kuin meillä - töitä alalla löytyisi, mutta ala ei kiinnosta opiskelijoita. 


Illalla viimeiseksi meille vielä tarjottiin illallinen, jossa tarjoilijaopiskelijat tarjoilivat meille koko illan.  Ruoka oli hyvää ja sitä oli riittävästi.  Vieressäni istunut matematiikan opettaja poistui klo 21 pitämään vanhempain iltaa, jonne kuulemma perinteisesti tulevat lähes kaikki.  Edellisenä iltana oli ollut aloittavien opiskelijoiden vanhempain ilta - 170 opiskelijasta n. 150 vanhemmat olivat paikalla. 

Koulussa laaditaan kirjallinen sopimus koulunkäynnistä sekä oppilaitoksen että opiskelijan välillä ja oppilaitoksen ja vanhempien välillä.  Vanhemmat ovat kuulemma hyvin sitoutuneita.   Ajelimme iltayöstä takaisin hotellille Torinoon. 

Keskiviikkona laadimme haastattelujen perusteella loppuraportin, jonka esitimme kuulijoille Torinon toimipaikassa.  Illalla me suomalaiset lensimme takaisin Roomaan, jossa vietimme yön ja torstai aamuna lentokentälle ja kotimatkalle kohti Suomea.  

Työpäivät projektimatkoilla ovat yleensä aika pitkiä - tälläkin kertaa olimme liikkeellä aamusta iltamyöhään. Paljon kuitenkin nähtiin ja opittiinkin. Päällimmäisenä mielessä mahdollinen yhteistyö Fossanon oppilaitoksen kanssa (esim. metalli ja auto). Samoin mietin olisiko meillä mahdollisuuksia tehdä sopimuksia eri autojen maahantuojien kanssa.  Kainuulaiset kertoivat, että heillä on toimipaikka mm. Vantaalla ja heillä sopimuksia Hyundain, BMW:n, Skodan jne. kanssa. 

Näihin ajatuksiin ja kuviin...
    Perusitalialaista ruokaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti