lauantai 5. syyskuuta 2015

EfVET ja Bryssel

Raportoija: Liisa Metsola, kehitysjohtaja
Matkakohde: EfVET ohjausryhmän kokous Brysselissä 4.-6.9.2015

Keskuspuiston ammattiopisto kuuluu eurooppalaiseen EfVET järjestöön, joka pyrkii tekemään tunnetuksi ja edistämään ammatillisen  koulutuksen vetovoimaisuutta koko Euroopan tasolla. EfVETissä on jäseniä 21 maasta. Jäsenet ovat pääosin koulutuksen järjestäjiä ja oppilaitoksia. Suurimmat jäsenmäärät ovat Hollannissa, Tanskassa ja Suomessa. 

Toimin EfVETin ohjausryhmän (steering committee) Suomen edustajana. Muut edustajat tulevat Italiasta, Tanskasta, Hollannista, Unkarista, Liettuasta, Kreikasta, Kyprokselta, Espanjasta, Portugalista ja Englannista.  Kaikki jäsenmaat saavat lähettää edustajan ohjausryhmään. Brysselin matkani liittyy siis tähän ohjausryhmän toimintaan. Ohjausryhmä kokoontuu n. kaksi kertaa vuodessa ja kokoukset järjestetään pääosin lauantaisin. Linnanmäen huvit menevät osaltani sivusuun tämän kokouksen takia. 

Ensimmäisenä iltana kokoonnumme aina yhdessä syömään eurooppalaisessa hengessä.  Kuulemani mukaan ruokailu tapahtuu lähes poikkeuksetta samassa hotellia lähellä olevassa La Vigne ravintolassa. Sinänsä sääli, koska Bryssel on täynnä mukavan näköisiä ruokapaikkoja.  

    No, Brysselissä kun ollaan niin minä ainakin haluan simpukoita ja ranskalaiset kuuluvat tähän       annokseen olennaisena osana.  

Varsinaisena kokouspäivänä töitä tehdään koko päivä.  Toisaalta kokoustekniikoissa täällä kyllä olisi hiomista. Kaikki puhuvat toistensa päälle tai puheenjohtaja pitää pitkää monologia - muita vaihtoehtoja ei tunnu olevan.  

   Aukio EfVetin toimiston vieressä 

EfVetin talous on vankalla pohjalla. Kainuun ammattiopiston rehtori Raimo Sivonen toimii EfVetin rahastonhoitajana ja on pitänyt kukkaron nyöriä melko tiukalla. EfVetin jäsenmäärä puhututti - miten saataisiin lisää jäseniä. Samoin viestintäasiat - järjestön nettisivut ovat vanhanaikaiset ja täynnä vanhaa tietoa. Voit tutustua sivuihin osoitteessa http://www.efvet.org . EfVetillä on facebook sivut sekä twitter tili, mutta ei oikeastaan ketään, joka twiittaisi.  Linkedin, Pinterest ja Instagram ovat täysin tuntemattomia EfVetin johtohenkilöille.  Monet järjestön johdossa olevista on jo eläkeiän ylittäneitä ja pois päivittäisestä toiminnasta ammatillisen koulutuksen kentältä ja muutosvastarinta on selvästi havaittavissa :).  Huolimatta kirjoituksen sävystä on kuitenkin tärkeää olla mukana ja osallisuta kehittämiseen.  Muutos on aina vaikeaa, mutta vääjäämätöntä - toiset hyväksyvät muutokset helpommin kuin toiset ja kärsivällisyyttä tarvitaan.  

  Tärkeänä kokouksessa.  Vieressä Rasa Liettuasta. 

Keskuspuiston ammattiopiston saama hyöty EfVet jäsenyydestä on etenkin kontakteissa, joita järjestön kautta on saatu.  Tällä hetkellä käynnissä oleviin Individual Study Paths (ISP) ja Mental Wellbeing (MeWeBe) projektien kumppanit on kaikki löydetty EfVetin konferenssista, joka järjestetään vuosittain (tänä vuonna Kyproksella ja siitä sitten erillinen matkaraportti). Lisäksi jäsenyys antaa vertailupintaa muihin maihin. Kyllä Suomi Euroopan tasolla nähdään aikamoisena mallimaana myös ammatillisessa koulutuksessa. Suomessa ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuus on uskomattomana hyvä verrattuna moneen muuhun maahan. 

Lopuksi vielä - toisena iltana ravintolana oli  - yllätys, yllätys - La Vigne. 
    La Vigne ravintola EfVet porukan ikisuosikki... 

Jotain Brysselistä – mitähän siitä kertoisi. Ei millään muotoa suosikkikaupunkini Euroopassa. Brysselissä sataa lähes poikkeuksetta aina kun olen täällä. Tämäkään kerta ei ollut poikkeus. 

Vaan on täällä toki hienojakin paikkoja.  Seuraava kokous on 30.1.2016, joten viimeistään silloin lisää Brysselistä. 


Mannekenpis

3 kommenttia:

  1. Hieno avaus Liisa! Tätä lisää muiltakin :) Bryssel vaikuttaa vierailemisen arvoiselta paikalta ;)

    VastaaPoista
  2. Moi Liisa! Mukavaa lukea sun Brysselin matkasta! Terkkuja Itäkeskuksen toimipaikasta :) T: Piia

    VastaaPoista
  3. Kiva saada tietoa, nähdä tunnelmia matkalta! Iso haaste tietenkin on, jos järjestö, joka pyrkii tekemään tunnetuksi ja edistämään ammatillisen koulutuksen tunnettuutta, ei ole innovatiivinen somekäyttäjä. Jos ensi kerralla valitsette jonkun toisen ruokamestan ja sieltä instaan heti kuvia :)

    VastaaPoista