tiistai 27. lokakuuta 2015

EfVETin konferenssi Pafoksella 21. - 24.10.2015

Paikka: Hotelli Azia, Pafos, Kypros
Matkalla mukana: Sirpa Lukkala, Pia Haarala ja Liisa Metsola

Efvetin 24. Konferenssi järjestettiin 21.-24.10.2015 Pafoksella. Tämän vuoden teemana oli Excellence in VET - Making the difference. What makes Vocational Education and Training an attractive pathway to success eli mikä tekee ammatillisesta koulutuksesta houkuttelevan vaihtoehdon.

João Santos, EUn ammatillisen koulutuksen yksikön johtaja korosti puheessaan seuraavia EU-tason prioriteettejä: 

1. Kouluopiskelun ja työssäopimisen vielä tiiviimpää yhteistyötä tutkintojen tuottamisessa
2. Laadun varmennus etenkin työssäoppimisen yhteydessä
3. Aikuiskoulutuksen merkityksen korostuminen
4. Opetushenkilöstön koulutuksen merkitys ammatillisen koulutuksen reformin aikaansaamiseksi
5. Avaintaitojen merkityksen korostuminen opetuksessa. Hän nosti esille etenkin kielitaidon, vuorovaikutustaidot sekä oppimaan oppimisen sekä digitalisaation.

Linkki Santoksen aiheisiin

Cedefopin Joachim Calleja nosti puheessaan esille sen, miten monissa Euroopan maissa ammatillisen koulutuksen maine on niin huono, että sinne ei juuri vapaaehtoisesti hakeuduta. Onneksi tilanne ei ole sellainen Suomessa vaan ammatillinen koulutus on lähes yhtä suosittua kuin lukio koulutus.  Tämä johtuu ammattitaitoisesta opettajakunnasta, ajanmukaisista laitteista ja välineistä sekä yleisestä ilmapiiristä, joka arvostaa ammatillista koulutusta (toim. huom.). 


Ensimmäisessä työpajassa johon osallistuin  käsiteltiin digitalisaatiota.  Tärkeäksi koettiin opettajien kouluttaminen.  Samoin keskusteltiin siitä tulisiko oppilaitosten määritellä mitä ohjelmistoja otetaan käyttöön jne. Osa osallistujista nosti esille sen, että kaikilla opiskelijoilla ei ole varaa hankkia digitalisaation edellyttämiä laitteita ja oppilaitoksilla ei ole varaa kustantaa niitä kaikille. 

Toisessa työpajassa teemana oli oppimistulosten arviointi. Työpajassa keskusteltiin elinikäisen oppimisen tärkeydestä sekä avaintaitojen opettamisesta. Todettiin myös, että opettajan rooli on muuttumassa mentoriksi ja valmentajaksi perinteisen opettamisen sijasta. 

Linkki eri työpajojen tiivistettyyn materiaaliin 

Stephen Rooney puhui Britannian teollisuuden edustajana etenkin oppisopimuskoulutuksen merkityksestä. Hän maalaili tulevaisuuden kuvaa, jossa tarve entistä koulutetumpaan työvoimaan kasvaa ja toisaalta myös vähän koulutusta edellyttävät ammattien kuten hoiva-alan ja palvelualan työvoimaa tarvitaa edelleen. 

Linkki Rooneyn materiaaleihin  

Round table sessioissa oli mahdollista tutustua erilaisiin eurooppalaisessa yhteistyössä toteutettuihin projekteihin. (linkki) Keskuspuisto oli hyvin edustettuna round table osiossa, sillä konferenssissa esiteltiin opiston koordinoimat Individual study paths (ISP) sekä Mental wellbeing (MeWeBe) - projektit. Lisäksi Keskuspuisto oli mukana esittelemässä Luovin koordinoimaa Strength from Peer Review (Sepri)-projektia.  

Konferenssiin osallistuminen on ihan oikeaa työtä. Päivät alkavat n. klo 9 aamulla ja jatkuvat lähelle puoltayötä illallisineen. Taukoja ei päivän aikana ole muuta kuin lounaalla, jolloin seurustellaan tuttujen ja tuntemattomien kanssa. 

Konferenssin parasta antia on verkostoituminen - meillä juuri päättyneen  Individual study paths (ISP)-projektin sekä Mental wellbeing (MEWEBE)-projektin kumppanit on hankittu EFvetin konferenssista samoin jotkin meidän opiskelijaliikkuvuus kumppaneista (esim. Portugal ja Islanti).  Jatkossa ehkä taas uusia kumppaneita.



EfVet terveisin, Liisa



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti