sunnuntai 22. toukokuuta 2016

The changing face of guidance in the UK with a focus on England,Academia-vaihto 2016

16. - 20.5.2016 Leeds, Englanti

CIMO:n rahoittamat viimeiset Academia-vaihdot käynnistyivät keväällä 2016. Haimme ja pääsimme Helsingin Ohjaamossa työskentelevän kollegani erityisopettaja Marko Kallionpään kanssa vaihtoon. Apuraha myönnetään työpareille, jotka työskentelevät eri organisaatioissa. Osallistujia oli Suomen lisäksi Portugalista, Ranskasta, Saksasta ja Latviasta. Portugalista tuli kolme opettajaa ja yksi taloushallinnon ihminen, Ranskasta opinto-ohjaaja, Saksasta osallistui työvoimahallinnon väkeä (kv-ohjaus) ja Riikasta saapui "Latvian ainoa opinto-ohjaaja" (ohjaus vasta käynnistymässä). Suomesta oli meidän lisäksemme Oulusta Valma-opettaja ja opettaja-opinto-ohjaaja aikuiskoulutuksesta.


LEEDS, Aspire-Igen 16.5.

Ensimmäisenä päivänä käytiin juurta jaksaen läpi englantilaista koulutusjärjestelmää isäntämme Mick Careyn toimesta. Hän on ohjaukseen erikoistuneen, yksityisen ja voittoa tavoittelemattoman Aspire-Igen'in johtaja. Mickin puheenvuoro lähti historiasta liikkeelle, käyden läpi Englannin, Skotlannin, Walesin ja Pohjois-Irlannin koulutushistorian ja ohjauksen nyansseja. Puheenvuoro sisälsi paljon politiikkaa ja henkilökohtaisia tarinoita vuosien varrelta. Nykytilanne oli hänestä huolestuttava, koska resurssien vähentyessä ei ehditä tapaamaan jokaista nuorta, vaan joudutaan keskittymään eniten ohjausta tarvitseviin. Usein mukana on päihdeongelmia, asunnottomuutta, hyväksikäyttöä jne.

HUDDERSFIELD, Huddersfieldin yliopisto 17.5.

Toisen päivän ohjelmassa tutustuminen Huddersfieldin yliopistoon. Vanhempi lehtori Trish Whittle kertoi uraohjauksen opinnoista yliopistossa. Yliopistossa on laadukasta opetusta (kokenut, koulutettu henkilökunta), hyvät resurssit ja muutenkin hyvät puitteet opetukselle. Muutoin koko Englannin uraohjaus on kriisissä (sen kuulimme jo toisen kerran täällä), jopa korkealla poliittisella tasolla ollaan sitä mieltä, että vanhemmat voivat ohjata lapsiaan tai työnantajilta voi kysyä vinkkejä. Koulujen ei ole pakko tarjota ohjausta. Varakkaissa kouluissa voi olla useita ohjaajia opiskelijoiden tueksi. National Careers Service tarjoaa opastusta puhelimitse ja meilillä. Koulut ostavat ohjausta yksityisiltä yrityksiltä, jollainen on myös Aspire-Igen, jonka vieraana olemme viikon ajan. Meitä isännöi loppuviikon ajan herttainen nuori mies Luke Postlethwhite.

Yliopiston opiskelijoiden ohjaus- ja työllistymispalvelut oli kyllä toteutettu nerokkaasti ja opiskelijaystävällisesti. Yksikön johtaja Stephen Boyd kertoi, että fyysinen ympäristö on vain jäävuoren huippu, suurin osa ohjauksesta tapahtuu verkossa. Opiskelija on keskiössä, hän saa tietoa ja ohjausta, mutta hänen puolestaan ei tehdä päätöksiä. Erityisesti viehätti kunnioittava tapa, jolla Stephen kertoi opiskelijoiden ohjaamisesta. 

Yliopiston opiskelijoiden työllistymisluvut ovat huikean hyvät. Työllistämättömien alojen kursseja on karsittu ja työllistäviin aloihin panostettiin. Huolta oli yleissivistyksen kapenemisesta, kun tällä tavoin annetaan markkinavoimien vaikuttaa opetukseen ja koulutustarjontaan.

Carees and Employability Service

1. Mieti 2. Päätä 3. Suunnittele 4. Tee

Samasta tilasta löytyi myös muita opiskelijahuollon palveluita sekä työskentelytiloja. Opiskelijat saivat apua esim. CV:n tekoon.

Self-help-piste vaikutti jotenkin tosi surulliselta, että tähänkö on tultu? Vaikka jaossa oli varmasti hyvää materiaalia.


BRADFORD, Aspire-Igen 18.5.

Tämä päivä oli tähän astisista paras. Aspire-Igenin "Shine" tarjoaa maksullista uraohjausta kouluille. Shinen uraohjauksen johtaja Patricia Farren kertoi toiminnasta. Opinto-ohjaajat (35 kpl) ovat itsenäisiä ammatinharjoittajia, joille Shine tarjoaa ohjaustyötä kouluissa sekä kolme koulutuspäivää vuodessa. Koulut ostavat ohjauspalveluita Shinelta. Patricia kertoi, että heidän ohjaajansa ovat kokeneita ja päteviä, mutta pieni huoli on jatkuvuudesta tulevaisuudessa, koska alan arvostus on alhainen ja kilpailutukset vetävät palkat niin alas. Koulut eivät ole valmiita maksamaan ja koulutuspäiviä tilataan vähän. Alueella on useampia toimijoita. Ohjauksen laatua on vaikea todentaa faktoilla, he ovat yrittäneet kuitenkin tehdä myös tätä laatutyötä. Rajallisten resurssien vuoksi he käyttävät netistä löytyvää vapaasti käytettävää materiaalia opiskelijoiden ohjaamiseen ja jakavat opiskelijoiden käyttöön. Tämä on järkevääkin, koska hyvää materiaalia on paljon saatavilla. Patrician innostus ja motivaatio ohjaukseen näkyi ja häntä oli ilo kuunnella. 

Luke Postlethwaite kertoi Aspire-Igenin kansainvälisestä ohjauksesta. Englantiin tuleville ja ulkomaille lähteville on omat, selkeät sivustot, joilta löytyy tarpeellista tietoa esim. opiskeluun, työhön, asiakirjoihin, asumiseen, pankkiasioihin ym. liittyen. Maahanmuuttajille sivusto löytyy eri kielillä mm. arabiaksi, puolaksi, urduksi jne. Ohjaajille on oma sivusto, josta löytyy vinkkejä ohjaukseen. Linkin saan toivottavasti tähän lisättyä.

Stepf Firth kertoi 16 - 19 vuotiaille tarkoitetusta koulutusohjelmasta Aspire2work. Hieman yksinkertaistettuna ohjelma oli iloinen sekoitus meidän ammatillista erityisopetusta, valma-opintoja, etsivää nuorisotyötä ja pajatoimintaa. Ideana oli tavoittaa nuoret, joilla ei ole koulutusta eikä työpaikkaa ja ohjata heitä eteen päin elämässä. Kohderyhmänä ovat siis syrjäytymisvaarassa olevat nuoret (ja välillä heidän vanhempansakin). Jälleen kerran asenne nuorten ohjaamiseen vaikutti kerrassaan mahtavalta. 

Aspire2workissa siis tehdään ammatillisia opintoja ja etsitään jatkopolkuja, välillä aloitetaan ihan perusasioista ja tarjotaan sitä apua, mitä nuori tarvitsee. Joillakin on diagnosoimattomia oppimisvaikeuksia, opiskelu tavallisessa koulussa ja isossa ryhmässä ei suju tai heillä voi olla henkilökohtaisia ongelmia, jotka vaativat työstämistä. Teoriaopinnot on integroitu ammattiopintoihin. Englantilaisia arvoja opetetaan myös joka paikassa, mitkäs ne nyt olivatkaan...? Demokratia, kunnioitus, suvaitsevaisuus, vapaus.

Trishin tehtävänä on etsiä vuosittain 2000 nuorta opintojen piiriin. Kohderyhmänä olivat nuoret, joista käytettiin nimitystä NEET = not in education or employed or training. Hän ja hänen tiiminsä soittavat nuorille, lähettävät meilejä ja tekstareita, käyvät paikoissa, joissa nuoria on. He jopa koputtavat kotiovelle ja käyvät juttelemassa. Jos opiskelija tuo toisen nuoren opiskelemaan, hän saa 50 puntaa, aika hyvä porkkana. Tutkimustenkin mukaan, jos haluaa vaikuttaa nuoriin, täytyy vaikuttaa heidän kavereihinsa. Nuorille suunnattu markkinointimateriaali oli hyvin tehty; Vähän tekstiä, kiinnostava ulkonäkö, esim. iPadin-näköiseksi tehty vihkonen, josta sai tietoa koulutuksesta. 

Englantilainen "lounas" väliin ja taas jaksaa.

Päivän viimeinen stoppi oli aikamatka 90-luvulle positiivisessa mielessä. Aspire-Igenin training center, jossa opiskeltiin autoalaa ja elämää, oli kuin KPAO:n Hermannin toimipaikka aikoinaan (nimi oli silloin vaihtoehtoinen ammattikoulu), josta aloitin opetusurani. Ian-niminen insinööriherra luotsasi nuoria 7 kk:n ajan eteen päin. Korjattiin autoja, opiskeltiin englantia ja matematiikkaa, ohjattiin nuoria esim. töihin tai oppisopimukseen. Ian kertoi, että nuoret tulivat aika huonossakin jamassa heille, oli kouluallegiaa, huonoa itsetuntoa, surkeat kotiolot tms. Pikkuhiljaa he alkoivat kannustaen rakentaa nuorelle itsetuntoa ja miettimään yhdessä nuorelle suuntaa. Paras palaute on, kun työnantaja sanoo, ettei päästä nuorta enää takaisin "pajalle", vaan hän palkkaa nuoren.YORK, National Carees Service 19.5.

Aikuisille suunnatussa ohjauskeskuksessa (Colliergate, York) johtaja Janes Elsworth-Baker kertoi meille    keskuksen toiminnasta. Häneltä kuulimme samaa kuin muiltakin englannin opinto-ohjauksen tilasta. Keskus tarjoaa ohjausta puhelimitse, verkossa ja henkilökohtaisissa tapaamisissa. Se on matalan kynnyksen paikka, sinne on helppo tulla suoraan kadulta ja ala-aulasta löytyy opastusta ja tietokoneita ihmisten käyttöön. Sieltä saa apua CV:n ja hakemusten tekoon, osaamisen kerryttämiseen ja opintoihin hakeutumiseen, uravaihtoehtojen kartoittamiseen, työnhakuun ja työnhakutaitojen opetteluun jne.

Rahoitus on varsin mielenkiintoinen. Ensimmäinen korvaus tulee, kun ihminen saapuu tapaamiseen. Tapaaminen kestää noin 45 min. Jos henkilö jättää tulematta, uraohjaaja ei saa palkkiotaan. Toisella tapaamisella täytyy tehdä suunnitelma ja kolmannen kerran jälkeen henkilön täytyy olla jo opiskelemassa tai töissä, koska rahoitus loppuu tähän. Emme uskaltaneet kysyä, mitä tapahtuu, jos ihminen tarvitsee neljännen ohjauskerran.


LEEDS, Leeds Church Institute 20.5.

Viimeisenä päivänä kokoonnuimme vielä keskustelemaan viikon teemoista sekä sopimaan tiedon jakamisesta googledrivellä tms. Ohjauksen yksityistäminen ja rahoitus herätti paljon keskustelua. Ranskassa suunnitellaan ohjauksen yksityistämistä, Latviassa ohjausta vasta käynnistetään. Suomen ja Saksan ohjaus vaikuttaa parhaimmin organisoidulta. Viimeisenä päivänä loputkin suklaat, karkit ja lahjat vaihtoivat omistajaa. 😊Yhteystietoja:

luke.postlethwaite(at)aspire-igen.com (mitä vain ohjaukseen liittyvää, kysymykset Lukelle)
mick.carey(at)aspire-igen.com (Aspire-Igenin johtaja)
trish.whittle@hud.ac.uk (Huddersfieldin yliopiston vanhempi lehtori, opettaa opinto-ohjaajia)

Ystävällisin terveisin,

Marjut Nyström
Elland Road, Leeds 20.5.2016

2 kommenttia: