sunnuntai 20. marraskuuta 2016

Essen 14.-17.11.2016


-Mervi Rantanen-


Vierailin Saksassa Be Prepared -hankkeen kautta kolmessa eri oppilaitoksessa. Essenissä tutustuin kuulovammaisille suunnattuun oppilaitokseen RWB (Rheinisch-Westfälisches Berufskolleg) ja  Robert-Schmidt-Berufskolleg, joka on erikoistunut kaupan ja hallinnon koulutukseen. Dortmundissa vierailin Leopold-Hoesch-Berufskolleg, joka on tekniikan alan oppilaitos.

Be prepared -hankkeen tavoitteena on koota koulutuksenjärjestäjien kokemuksia kansainväliseen vaihtoon lähtevien opiskelijoiden kohtaamista ongelmista ja haasteista sekä niihin löydettyjä ratkaisumalleja ja hyviä käytänteitä.
Hankkeessa kootaan koulutuksenjärjestäjien kokemuksien pohjalta tapauskuvauksia ja esimerkkejä haastavista tilanteista sekä kehitetään ja kuvataan niiden ratkaisuksi löydettyjä toimintamalleja. Lisäksi hankkeessa kartoitetaan myös toimijoiden kokemuksia, aineistoja ja ohjeita vaihtojaksoihin liittyen.

Matkallani oli myös toinen tavoite. Kartoitin samalla, voisiko Keskuspuiston ammattiopisto aloittaa kansainvälisen yhteistyön näiden oppilaitosten kanssa. Monella eri tavalla toteutetut opiskelijavaihdot ympäri Eurooppaa ovat hienoja kokemuksia eri ammattialoja opiskeleville nuorille. Saksassa meillä ei ole tällä hetkellä yhteistyöoppilaitoksia.

Keskustelin hankkeen aiheesta sekä kansainvälisistä vaihdoista vastaavien opettajien että vaihdossa olleiden opiskelijoiden kanssa. Kaikki opettajat olivat olleet myös vaihtomatkoilla osan aikaa tukihenkilöinä. Lyhyenä yhteenvetona voin todeta, että mitään suuria ongelmia ei näiden oppilaitosten opiskelijoilla ole ollut ulkomaan vaihtojaksojen aikana. Tähän on vaikuttanut se, että ulkomaille vaihtoon pääsevät opiskelijat valitaan huolella ja heille järjestetään valmennusjaksot ennen vaihdon alkamista.
Joillakin opiskelijoilla ensimmäinen ulkomaan matka aiheutti koti-ikävää, rahat saattoivat loppua kesken, luvatut Wi-Fi –yhteydet eivät toimineet. Yksi opiskelija oli kadonnut lompakon, jossa oli ollut kaikki rahat ja pankki- ja henkilöllisyyskortit. Tässä tapauksessa ”loppu hyvin, kaikki hyvin” eli lompakon löytänyt henkilö oli ollut rehellinen ja palauttanut sen koskemattomana. Eräs opettaja kertoi, että monta vuotta sitten oli opiskelija ryöstetty keskellä kirkasta päivää. Häneltä oli viety käsistä kannettava tietokone laukkuineen. Alkoholi ei ole aiheuttanut suuria ongelmia opiskelijoiden vapaa-ajallakaan, mutta yhdessä tapauksessa opiskelija oli löytänyt aamulla itsensä väärästä kaupungista, eikä hänellä ollut heti muistikuvaa, miten oli sinne joutunut. 

Oppilaitoksissa on ollut hyvin erilaisia tapoja toteuttaa ulkomaanvaihtojaksoja. Jaksojen pituus vaihtelee kohteen ja alan mukaan. Tässä on muutama esimerkki. Ulkomaanvaihto on voinut olla työssäoppimista samoissa työpaikoissa paikallisten opiskelijoiden kanssa. Nämä vaihdot ovat kestäneet yleensä kolme viikkoa ja kerralla on ollut 2-3 opiskelijaa.  Opettaja käy vierailemassa opiskelijoiden luona, mutta ei ole ollut koko aikaa paikalla. Paikalliset opettajat ottavat ns. vetovastuun näistä opiskelijoista siksi ajaksi. 
Toinen tapa on ollut, että yhteistyöoppilaitosten kanssa on sovittu yhteinen projekti, johon jokainen tekee valmisteluja ja toteutus tapahtuu sovitussa maassa ryhmän kanssa. Ryhmässä on 8-10 opiskelijaa ja 2-3 opettajaa. Vaihtojakso on noin yhden viikon mittainen. Erityisesti RWB (Rheinisch-Westfälisches Berufskolleg) haluaisi aloittaa yhteisen EU-projektin Keskuspuisto ammattiopiston kanssa.

Essenin alue on perinteistä teollisuusaluetta. Siellä on toiminut hiilikaivos, joka suljettiin 1986. Se on Bauhaus-arkkitehtuurillaan valittu UNESCOn maailmanperintökohteeksi ja nykyään se toimii museona ja on erilaisten tapahtumien järjestämispaikkana. Nykyään Esseniä voidaan kutsua palvelu-, tiede-, design- ja lääketiedekaupungiksi.
Nähtävyyksiin kuuluvat mm. Alfred Kruppin rakennuttama Villa Hügel ja Zeche und Kokerei Zollverein. Tunnettu on myös RWE AG:n rakennus kaupungin keskustassa, joka on Ruhrin alueen korkein rakennus. Essenissä on 1300-luvun katedraali, jossa on keisari Otto III:n kruunu ja yksi maailman vanhimmista Neitsyt Marian patsaista. Vuonna 1988 valmistuneen Essenin oopperatalon suunnitteli Alvar Aalto vuonna 1959.

Ostosten tekomahdollisuudet ovat hyvät.  Essenissä on paljon kauppoja sekä suuri tavaratalo Limbecker Platz. Saksassa hintataso on Suomeen verrattuna edullinen. Tuottesta riippuen 15–25 %. Varsinkin ruoka on paljon edullisempaa.

Linkkejä:
http://www.lhb-do.de/
https://fi.wikipedia.org/wiki/Essen


RWB:n rehtorin tapaaminen yhdessä oppilaitoksen kv-koordinaattoreiden Julian ja Barbaran kanssa.
RWB:n opettajien huone.
Rappukäytävän väriloistoa.
RWB:n rakennus syksyisessä maisemassa.


Opiskelijat esittelivät töitään. He kaikki ovat töissä ja tulevat vuoden aikana kaksi kertaa 7 viikon jaksolle oppilaitokseen.
Robert-Schmidt-Berufskolleg, Essen
Yritysesittelyjen oppitunnilla. Opiskelijat esittelivät toisilleen omat työpaikkansa, missä työskentelevät 3 kertaa viikossa ja myös iltaisin kahden koulupäivän jälkeen.
Dortmundin joulutorin kuusi oli koottu useasta pikku kuusesta!
Leopold-Hoesch-Berufskolleg, Dortmund
Lyhyt tapaaminen rehtorin kanssa. Mukana Barbara RWB:stä ja LHB:n kv-koordinaattori Susanne
Tekniikan alan oppilaitoksessa on paljon erilaisia teknisiä laitteita ;)
LHB:ssä opiskelee noin 2000 poikaa ja 50 tyttöä!
Osallistuimme englanninkielen tunnille, missä opiskelijat pohtivat englanniksi lukemansa kirjan sisältöä.
Metsästäjän leikkeellä oli kokoa. Tässä voi miettiä, miten ravinto-opillinen lautasmalli toimii! Tässä mallissa puolet oli pelkkää lihaa!
Flammkuchen eli liekkipiirakka on pizzan kaltainen, yksinkertainen avopiirakka.

Omenastruudeli eli Apfelstudel on alun perin itävaltalainen leivos. Yleinen kaikilla saksankielisillä alueilla.
Hiilikaivosmuseo "Ruhr Museum"


Joulumarkkinat avautuivat 17.11.16. Teemana on aina jokin eurooppalainen maa. Tänä vuonna se oli Tanska.
Joulumarkkinoiden ajan kaupungissa on paljon väriloistoa.
Tyypillinen joulupipari!
Essenin joulukuusi oli aito puu!

1 kommentti:

  1. Tuolla RWB:ssä näkyi olevan kokkikoulutustakin. Täytyy pitää mielessä, alkuviikolla Pekka Pakkala tiedustelikin yhteistyökumppaneita kokeille. Palaillaan, josko tästä jotain poikii.
    Terkuin Marjut

    VastaaPoista