tiistai 30. lokakuuta 2018

27. EfVET konferenssi Lake Comolla 24.-27.10.2018



               Rethinking VET for Inclusive Excellence!


Vuosittainen EfVET konferenssi järjestettiin Italian Comossa 24.-27.10.2018.  Ammattiopisto Livestä konferenssiin osallistuivat Sirpa Lukkala sekä Juha-Matti Mattila ja Live Palveluista allekirjoittanut. Osallistujia konferenssissa oli n. 250 Euroopan eri maista sekä Hong Kongista ja Yhdysvalloista.

Konferenssin fokus oli tänä vuonna etenkin niissä taidoissa, joita ammatillisen koulutuksen tulee kyetä välittää opiskelijoilleen: yrittäjyys, digitaaliset taidot ja luovuus ovat avaintaitoja, joita jokainen tarvitsee pärjätäkseen globaalissa ja entistä teknologisemmassa maailmassa.

Henkilökohtaisten opintopolkujen merkitys korostui ajatuksella, että “One-size-fits-all” - koulutus on sekä tehotonta että riittämätöntä ajatellen elinikäistä oppimista. 

Vakio puheenaiheena konferenssissa on vuodesta toiseen myös ammatillisen koulutuksen vetovoimaisuus. Toisin kuin Suomessa, suuri osa Euroopan maista kamppailee sen tosiasian kanssa, että ammatillinen koulutus ei ole vetovoimaista, kun taas Suomessa yli 40% ikäluokasta valitsee ammatillisen toisen asteen koulutuksen.  

Torstai aamupäivän konferenssiohjelma koostui EU:n edustajien ja alueellisten organisaatioiden lyhyistä  puheenvuoroista, jotka vaihtelivat EU politiikasta työnantaja yhteistyön merkitykseen (keynote speakers). 

Iltapäivän ohjelma koostui teemallisista työpajoista:
1. School-Enterprise Model (Kajaanin Yritys-Amis malli - tedään oikeita asiakastöitä kouluympäristössä yrittäjämäisesti) 
2. Strategies for Internationalization of VET colleges (kansainvälistymisen merkitys koulutksessa) 
3. HVET and Higher Apprenticeships (keskustelua EQF tasoista - kuuluvatko EQF 5 ja 6 ammatilliseen koulutukseen?)  
4. Industry and Innovation 4.0 (miten oppilaitokset voivat pysyä mukana teknologisessa kehityksessä - opettajien lisäkoulutus tarpeet) 
5. Management and Leadership Skills  (henkilökuntaa osallistava toiminta; strategia ja tavoitteet; innovaatiokuluttuurin luominen)
6. VET for Social Inclusion & Labour Market Integration (tasa-arvoiset mahdollisuudet ja aktiivinen kansalaisuus)  

Mitään varsinaisesti uutta ja ihmeellistä ei työpajoista oikeastaan irronnut - korostettiin asennetta ja yhteistyötä työelämän kanssa sekä muutoksen tarvetta. 

Päivä päättyi valinnaiseen vierailuum joko yritysyhteistyökohteessa  - Clerici Tessuto tai oppilaitoksessa - Cometa Formazione.  





Perjantaiaamu oli varattu kansallisten ryhmien kokouksille - suomalaiset pitivät kokouksensa jo edellisenä iltana yhteisen illallisen merkeissä. 




Aamupäivän paneelisssa keskusteltiin eurooppalaisten vaihto- ja hankeohjelmien rahoituksista ja uusista mahdollisuuksista.  EU:n Joao Santos esitteli uuden "Vocational Excellence" mallin, jossa EU:n maista etsitään erinomaisia ammatillisen koulutuksen toteuttajia muille malliksi. 





Iltapäivän AMEOn yhteisessä  International open badges "round table"-sessioissa kävi kuhina kun Luovin ja Spesian edustajat kertoivat osaamismerkeistä.  Itse olin Pacetraining hankkeen round table-sessiossa yhdessä hankkeen italialaisen koordinaattorin Matteo Gazzaratan kanssa. 

Loppuillan toritapahtumassa etsimme kumppaneita (AMEO) uuteen hankkeeseen ja iltapäivän round table session ansiosta saimmekin koottua runsaasti osaamismerkeistä kiinnostuneita mahdolliseen uuteen hankkeeseen.

EfVETiin on perustettu erilaisia temaattisia tiimejä, joihin voi liittyä.  
Teemat ovat seuraavat: 


  • Learning mobility &  Internationalization 
  • Technology enabled learning 
  • School-Enterprise model 
  • Technologies & Industry 4.0
  • Joint European Qualifications
  • Social Inclusion

(Jos olet kiinnostunut liittymään johonkin tiimiin niin ole yhteydessä allekirjoittaneeseen niin neuvon sinua kuinka tulee toimia) 

Lauantai aamuna vedettiin yhteen konferenssin antia ja ilmoitettiin seuraavan konferenssin paikka, joka on Azorit.  


Liisa 






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti