sunnuntai 10. joulukuuta 2017

Jouluinen viikko Ranskassa

Olin opettajien työelämäjaksolla Lyonissa Ranskassa 3.12.-9.12.2017. Viikon mittaisen jakson ajan tutustuin ravintola La Salle Mangerin toimintaan. La Salle Mangerin taustalla on organisaatio nimeltä Apprentis D'Auteuil. Lyonissa organisaatio tarjoaa 15 nuorelle mahdollisuuden päästä kokin tai tarjoilijan ammattiin. Mahtava mahdollisuus nuorelle, jolla on kaikenlaisia sosiaalisia ongelmia taustalla ja opiskelu normaalissa koulussa ei ole sujunut. Varsinaista oppimisen vaikeutta ei näillä nuorilla ole, työ sujuu joutuisasti ja he ovat ahkeria ja motivoituneita. Hyvä motivaattori on työpaikka, sillä koulutukseen pääsee vain, jos joku organisaation yhteystyöyrityksistä palkkaa nuoren jakson jälkeen.Ravintolakeittiön päivä alkoi klo 8.30, jolloin opiskelijat aloittivat päivän. Chef Roman teki työnjaon siten, että 1-2 opiskelijaa aloittivat jälkiruoan valmistuksen, 1-2 opiskelijaa aloittivat alkuruoan valmistuksen ja 2 opiskelijaa aloittivat lämpimän ruoan valmistuksen. Yksi opiskelijoista toimi päivän chefinä. Lisäksi valmisteltiin jo seuraavaa päivää, jos ehdittiin. Noin klo 11 alkoi puolen tunnin ruokatauko, jolloin koko henkilökunta söi yhdessä. Klo 11.30 käytiin yhdessä päivän menu, jolloin annokset käytiin tarkasti läpi. Malliannokset oli tehty valmiiksi ja niitä tarkasteltiin. Tässä puolen tunnin tuokiossa käytiin raaka-aineisiin ja valmistusmenetelmiin liittyviä asioita yhdessä läpi. Mainio opetustuokio siis! Klo 12 ravintolan kaksituntinen lounastarjoilu alkoi. Asiakasmäärä vaihteli 20-35 välillä. Klo 14 jälkeen opiskelijat siivosivat keittiön. Yhtenä päivänä viikossa oli tämän jälkeen vielä kahden tunnin teoriaosuus.
Keskuspuiston ammattiopiston kokkiopiskelijoille kahden viikon jakso tässä paikassa on varmasti antoisa. Ensinnäkin Lyon on monipuolinen kaupunki, "aitoa" Ranskaa. Ruoka on tärkeä osa elämää lyonilaisille. La Salle Mangerin henkilökunta eli ravintolasalin Maude ja keittiön Roman ovat loistavia opettajia ja tulevat hyvin toimeen nuorten kanssa. Minäkin sain lämpimän vastaanoton! Ranskalaiset opiskelijat ovat hyvin kohteliaita ja kaikki auttavat toisiaan keittiössä. Meidän opiskelijoillamme on täällä mahdollisuus nähdä ravintolamaista työskentelyä sekä oppia ranskalaisen keittiön reseptiikkaa ja tekniikoita.


Torstaina 7.12. Lyonissa alkoi jokavuotinen Fete des Lumieres. Tämä on kolmipäiväinen valon juhla, joka kestää kaikkiaan neljän illan ajan. Eri puolilla kaupunkia on valoteoksia, joita tulee ihastelemaan satoja tuhansia turisteja. Jo torstai-iltana kaupungin keskustassa oli ruuhkaa ja kaikki tuntuivat olevan juhlatuulella. Perjantaina La Salle Mangerissa juhlistettiin päivää juhlavammalla menulla.

Viikko Ranskassa oli mielenkiintoinen: ranskalainen keittiö ei ole suotta maailmankuulu. Itsekin opin paljon ranskalaisesta ruoasta viikon aikana. Harmitti, että en osaa ranskaa ruokasanastoa ja muutamaa kohteliaisuutta enempää. Maudelle ja Romanille kiitos englannistamisesta!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti