perjantai 11. joulukuuta 2015

SEPRI - bonjour Paris et La Loupe

Kohde: Pariisi ja La Loupe, Ranska
Aika:   7. - 10.12.2015
Matkalla:  Liisa Metsola ja Pia Haarala


Sepri vertiasarviointiryhmä kokoontui 7. - 10.12.2015 Pariisiin ja La Loupeen tekemään IV vertaisarviointia Apprentis d'Auteuil organisaatiossa.  Arvioinnin kohteena oli henkilöstön liikkuvuus. 

Apprentis d'Auteuil on katolinen säätiö, jonka toiminnan kohderyhminä ovat tukea tarvitsevat lapset, nuoret sekä heidän perheensä. Säätiöllä on yli 200 toimipaikkaa ja toimintaa 54 eri maassa ja toiminnan lähtökohtana on aina kumppanuus paikallisten toimijoiden kanssa. 22 000 nuorta ja heidän perheistään osallistuu Apprenti d'Auteuilin toimintaan. Työntekijöitä säätiössä on yli 5 500. Säätiön vuosibudjetti on n. 340 M€. Rahoituksen toimintaansa säätiö saa julkisesta rahoituksesta (52%), erilaisin lahjoituksin sekä kiinteistöjen vuokrakuluista sekä erilaisista vakuutuksista (38%);lisäksi säätiöllä on muita esim. myyntituloja tuloja n. 10% 

Toiminnan keskiössä on ammatillisen koulutuksen tarjoaminen syrjäytymisvaarassa oleville nuorille 17 eri sektorilla (maatalous, rakenns, puutarha, catering jne.) joko oppisopimuskoulutuksena tai perinteisen toisen asteen koulutksena.   83% opiskelijoista läpäisee opintonsa - Ranskan keskiarvo ollessa 88%.  Nuorille tarjotaan myös erilaista vapaa-ajan toimintaa. Koulutuksen keskeyttämisen ehkäisyyn  sekä nuorten työllistymiseen kiinnitetään erityistä huomiota.  Nuoria seurataan ja tarvittaessa tuetaan jopa kolme vuotta valmistumisen jälkeen. 

Matkalle lähdettiin maanantaina 7.12. Arlan "Johan nyt on (projekti)markkinat" tilaisuuden jälkeen.  Lentokentällä tapasimme Kainuun ammattiopiston Riston ja Riitan; Ammattiopisto Luovin Marin ja Eijan sekä Tiiun Viljandista Virosta. Meillä kaikilla oli sama lento Pariisiin ja pääsimmekin matkustamaan arvovaltaisessa seurassa, koska entinen presidentti Tarja Halonen oli samalla lennolla  - liekö ollut matkalla ilmastokokoukseen, Sepri vertaisarviointiin hän ei ainakaan osallistunut. 

Hotellille tultuamme meillä jäi pari tuntia aikaa ennen yhteistä illallista.

     Eiffel torni sijaitsi lähellä hotellia - siispä sinne...

Vertaisarviointi aloitettiin 8.12. Apprentis d'Auteuil päätoimipaikassa Pariisissa, jolloin vertaisarviointitiimi haastatteli säätiön johtoa; kansainvälisten asioiden vastaavia sekä paikallisia toimijoita.  Pitkä päivän illalla siirryimme junalla La Loupeen, joka sijaitsee n. 1 1/2 h junamatkan päässä Pariisista.  

Keskiviiko aamuna meidät noudettiin "koululle" tekemään vertaisarviointia - koulu kuulostaa hieman vaatimattomalta sanalta puhuttaessa oppilaitoksen tiloista, jotka oli osin remontoitu vanhaan linnaan ja sen hevostalleille.  

    Sepri projektiryhmä "koulun" Chateau de Vaux edessä.


    Aamulla kirpeä pakkassää ja sumua linnan mailla...

Oppilaitoksessa on mm. catering-alan opetusta ja meistä pidettiin hyvää huolta niin lounaalla kuin päivälliselläkin.  Koululla järjestetään kerran kuussa illallinen, jonne myydään illalliskortteja. Illallisen teema vaihtuu kuukausittain. Keskiviikkona meillä oli mahdollisuus osallistua illaliselle, jonka teema oli Bretagne. Bretagnen ruoka on merellistä - amouse bouchena ostereita ja langustiinia; alkupaloina kalaa; pääruokana possua ja papuja ja jälkiruokana erilaisia kakkuja.  Suomalaiselle ehkä vähän liiankin raskas setti - etenkin kun päivällinen alkoi vasta n. klo 21. Ruokajuomina hunajaolutta sekä siideriä, jotka ovat tyypillisiä juomia Bretagnen alueella. Opiskelijat tarjoilivat ruokia ja juomia koko illan aina klo 24 asti, jolloin illallisvieraat lähtivät kukin tahoilleen. Illan lopuksi kaikki opiskelijat niin kokit kuin tarjoilijatkin kävivät vastaanottamassa vieraiden aplodit.  
    Ohessa lounaan ja päivällisen ruokia. Huom. osteritarjotin alaoikealla

Torstai aamuna palasimme takaisin Pariisiin, jossa annoimme palautteen vertaisarvioinnista ja jossa projektin projektipäälliköt kokoustivat ennen siirtymistä vapaalle.  Allekirjoittaneet suuntasivat kohti lentokenttää ja kotia kun muut suomalaiset jäivät vielä yhdeksi yöksi Pariisiin. 

Seuraava projektikokous järjestetään helmikuussa Kajaanissa ja Oulussa ja täten projektikumppanit saavat toivottavasti kokea kunnon talven edes muutaman päivän ajan. 

Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin Pariisista - over and out! 
Liisa ja Pia

Ai niin, Apprentis d'Auteuil on jatkossa KPAOn opiskelijaliikkuvuuskumppani ja ensimmäiset vaihdot Ranskaan toteutetaan vuonna 2016 - vaihtoalat ovat auto ja catering. Hienoa vai mitä?  Paikka ei kuitenkaan välttämättä liene tämä Chateau de Vaux. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti