sunnuntai 15. marraskuuta 2015

Novir-kokous 2015 Tromssa 10 – 11.9. 2015




NOVIR - Nordic Visual Impairment Network on pohjoismainen yhteistyöverkosto näkövammaisten koulutuksen ja kuntoutuksen alueella. Sen tehtävänä on tukea eri-ikäisten näkövammaisten opiskelijoiden mahdollisuuksia osallistua opintoihin, työhön ja yhteiskuntaan. Verkosto koostuu alan ammattilaisista koulutus- ja/tai kuntoutuskeskuksista Tanskassa, Ruotsissa, Norjassa, Islannissa ja Suomessa – ja tänä vuonna ensimmäistä kertaa myös Färsaarilta.Tromssassa meitä osallistujia oli 21.  

Tromssan kokous
Hienon aloituksen kokoukselle antoi SKUG-ryhmän muusikot (SKUG- Samspill og komponering uten grenser/Teamwork and composing without borders). SKUG centre  on osa Tromssan kulttuurikoulua  ja sovelletun musiikkikoulutuksen resurssikeskusta.

Kokous tarkasteli Novirin tehtäviä, joista tässä muutamia:

jakaa osaamista näkövammaisopetuksen alueella seminaarien, konferenssien ja erilaisen viestikanavien kautta sekä mahdollistaa osallistuminen yhteispohjoismaiseen tutkimukseen ja projekteihin 
- selvittää mahdollisuuksia kouluttautua ja erikoistua näkövammaisten opetukseen eri osallistujamaissa sekä mahdollistaa henkilöstävaihtoa osaamisen jakamiseksi

Seminaareja

Lähivuosien seminaariaiheista muutamia:
-  2016 CVI, Islanti (CVI cortical visualipairment/aivoperäiset näkövammat)
- 2016   NCL, Ruotsi (NCL  -tauti eli neuronaalinen seroidi-lipofuskinoosi on keskushermoston etenevä rappeumasairaus, joka on peittyvästi perinnöllinen sairaus ja ilmenee yleensä 4-7 vuoden iässä. Sen ensimmäisiä haittoja ovat erilaiset näköongelmat.)
CVI- ja NCL-aiheet kuvastavat sitä, että monilla nuorilla näkövammaisilla opiskelijoilla on näkövaikeuden lisäksi myös muita haasteita ja erityisen tuen tarpeita.
- 2017 Tactile reading, Ruotsi (Taktiili lukeminen)
- 2018  New Technology, Norway (Uusi teknologia näkövammaisten opetuksessa) – tämä kohta on varmasti kaikenikäisten näkövammaisten opiskelijoiden koulutuksen ja työllistymisen kohdalla keskeisen tärkeä aihe. 
Kokous päätti myös lisätä seminaarien saavutettavuutta välittämällä luentoja verkon kautta.

Ruotsista  kuulimme kaksi ajankohtaista aihetta:
Erityisen kiinnostava omaa työsaraa ajatellen oli pian valmistuva Annika Winbergin projektityö ja väitöskirja nuorten näkövammaisten henkilöiden siirtymävaiheesta aikuisuuteen. (Factors relevant to preventing difficulties for students with severe visual impairment or blindness when entering the job market or in post-secondary studies.)
Tämän väitöskirjan valmistumista aion seurata.
       SPSM:n (Specialpedagogiska skolmyndigheten, Ruotsin erityisopetuksesta vastaava taho) valmistama kirjanen "Opiskelijat, jotka käyttävät pistekirjoitusta lukutaidon välineenään – ohjeita ja neuvoja koulutuksen järjestäjille", joka kertoo selkeästi miksi pistekirjoitus edelleen on sokean henkilön lukutaidon keskeinen väline.
      Paljon materiaalia, myös tämä kirjanen, löytyy osoitteesta www.spsm.se

Päivien aikana saimme kuulla isäntämaa Norjan Statpedistä, valtakunnallisesta järjestöstä, joka vastaa koko Norjan kaikenikäisten opiskelijoiden erityisen tuen tarpeesta. Puheenvuoroissa toivottiin mm. yhteistyötä päällekkäisen työn välttämiseksi, esimerkkinä näkövammaisille oppilaille valmistettavat kohomateriaalit kuten kartat, joita voisi hyödyntää eri maissa.
Kuulimme myös Statpedin SEAD-palvelusta, joka vastaa saamelaisten erityisopetuksen järjestelyistä koko Pohjoisnorjassa.  Avartava esitys, jossa oli ainakin minulle uutta asiaa sekä saamelaisten kieli-, kultttuuri- ja koulutusasioista että siitä tavasta, jolla erityisopetuksen tukea tarjotaan pienelle ryhmälle laajalla alueella.

Kokouspäivät hyödynnettiin aamusta iltaan keskustellen ja esityksiä kuunnellen. Työtilat olivat hotellin yhdennessätoista kerroksessa, jossa Tromssan vuono- ja vaaramaisemat tarjosivat huikean ympäristön ja varmasti edistivät ajatusten lentoa. 
 

Opastetun iltakävelyn jälkeen saimme maistaa pohjoisia herkkuja paikallisesa ravintolassa – ja innokas keskustelu jatkui!



  

Seuraavan Novir-kokouksen järjestäjä syksyllä 2016 on Valteri, Suomessa. Kokous pidetään Valterin Onerva Mäen koulun uusissa, tammikuussa 2016 käyttöön otettavissa, tiloissa Jyväskylässä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti